Brno-sever povede pětikoalice, vítěz voleb skončil v opozici

Přes proklamace o změně dalo hnutí ANO 2011 přednost ČSSD před vítězem voleb

V pátek 17. října 2014 byla podepsána koaliční smlouva mezi ANO 2011, ČSSD, „A CO BRNO?“ Společně pro Brno – sever, TOP 09 a Stranou zelených. Koalice pěti volebních stran bude vládnout v městské části Brno-sever těsnou většinou 18 z celkových 35 zastupitelů. V komunálních volbách vítězné politické hnutí Sdružení občanů Lesné skončilo spolu s KDU-ČSL, ODS a KSČM v opozici.

Starostou by se měl stát dosavadní starosta Rostislav Hakl (ČSSD) a místostarostkami Barbora Maťáková (ANO 2011), Kateřina Kalinová (ČSSD) a Patricie Krejčí (ANO 2011).

Současný sociálnědemokratický starosta Rostislav Hakl uvedl:

„V koaliční smlouvě také stojí, že se budu opět ucházet o post starosty,“ (zdroj Deník)

Lídr vítězného hnutí Sdružení občanů Lesné Martin Maleček sdělil:

„Mrzí mě, že některé strany prosazovaly změnu a nakonec se přidaly k současnému vedení. V práci budeme pokračovat i jako opoziční zastupitelé,“ (zdroj Deník)

Voliči dali na Brně-severu nově zvoleným politickým hnutím Sdružení občanů Lesné a ANO 2011 celkem 38,57 % platných hlasů, v získaných mandátech 42,86 %, a to je bezpochyby jasný signál pro změnu ve vedení městské části. Přesto klíčové pozice pravděpodobně vedle ANO 2011 opět obsadí ČSSD, která skončila v komunálních volbách až třetí. Zdá se, že politické hnutí ANO 2011 zůstalo jen u slov o nutných změnách, neboť se přiklonilo ke stávajícímu stavu, se kterým nemalá část občanů Brna-severu nesouhlasí. Podle Sdružení občanů Lesné hnutí ANO 2011 vůbec nereagovalo na snahu je kontaktovat.

Veřejné ustavující zasedání Zastupitelstva městské části Brno-sever se bude konat ve čtvrtek 6. listopadu 2014 v klubovně MČ Brno-sever na Lesné, ul. Okružní 21.

Výsledky voleb do ZMČ Brno-sever:
Výsledky komunálních voleb 2014 v městské části Brno-sever

Autor Erik Měkyna 19 Článků
Předseda Spolku Brno-sever, provozovatel DnešníBrno.cz. IT specialista, analytik, ekonom, absolvent VUT. Milovník Brna, knihomol, sportovec a politik.

3 Comments

  1. Pěkně napsaný článek. Povolební vyjednávání a výsledná koalice bez vítěze je „žalostným vítězstvím politiků“. Zájmy Brna-severu a jejich občanů byly do značné míry potlačeny politicko-ekonomickými ambicemi jednotlivců ze stran, které článek již zmiňuje. Není ale jasné, jakou představu mají tito lidé o tom, jak budou vypadat vztahy mezi občany a úřadem MČ Brno -sever. Jsem opravdu zvědavý…

  2. Podobná zkušenost poslance Jana Farského s přístupem ANO 2011 v Semilech (z Facebooku):

    „Volby v Semilech jsme vyhráli na plné čáře. A od volebního večera jednali se všemi. Jen ANO se nám vyhýbalo. Při prvním kontaktu jsme si vyslechli, že musí počkat na instrukce z Prahy. Pak nás odkazovali při vyjednávání na pana Hyku, který ale vůbec nekandidoval. Vrcholem bylo, když na dohodnutou schůzku tuto sobotu bez omluvy nedorazili.

    Dnes ráno se ukázalo proč. Pan Hyka nám oznámil, že už se dohodli a že v Semilech budou vládnout bez nás. Že se všichni poražení ve volbách dohodli a posílají suverénního vítěze voleb bez jednání do opozice…

    I to je politika. Jen doufám, že koalice pomsty a přišláplých kuřích ok, prostřednictvím které se snaží Impérium pana Kuršela a Pěničky vrátit úder, se postupně změní v koalici, která bude pracovat pro město Semily. Kvůli Semilům v to doufám. Já osobně budu ve prospěch Semil pracovat i nadále.

    Pro připomenutí výsledek voleb v Semilech:

    Výsledek komunálních voleb v Semilech:

    1. Volba pro Semily 34,68%, 8 mandátů
    2. ANO 2011 16,88%, 4 mandáty
    3. SPOLU 14,01%, 3 mandáty
    4. ČSSD 11,29%, 2 mandáty
    5. KSČM 10,86%, 2 mandáty
    6. SEMILÁCI + KDU-ČSL, 9,54%, 2 mandáty“

  3. Ano. Hnutí, které donedávna samo bylo sdružením a o ostatní sdružení se jistě i opíralo a spolupracovalo s nimi, se dnes, zdá se, občanských sdružení bojí jako čert kříže. Evidentně ne všude hrají tito lidé čistou hru…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..