Jan Mandát: Nechci, aby problémy Brna-severu byly opět přehlíženy

Jan Mandát je zastupitelem a lídrem kandidátky hnutí STAN v Brně-severu

Právník a opoziční zastupitel Mgr. Jan Mandát kandiduje jako nezávislý do zastupitelstva městské části Brno-sever. Známe se ještě z jeho působení v TOP 09, proto rozhovor s ním bude ve formě tykání. Běh událostí ho zavál jinam k hnutí STAN, přesto spolu stále korektně vycházíme. Na mnohé máme podobný názor, v něčem se dnes rozcházíme, navzdory tomu vzájemně respektujeme odlišné názory druhého. Politik Jan Mandát je nepochybně pro městskou část Brno-sever přínosem, je také autorem mnoha článků na serveru Brnosever.cz, a to vedlo i k rozhovoru s ním.

V zastupitelstvu jsi od roku 2010, proč ses rozhodl jako nestraník kandidovat za hnutí Starostové a nezávislí?

STAN je trochu jiný než ostatní strany a hnutí. Sdružuje zejména jedince s předchozími zkušenostmi v komunální politice a jak říkají někteří jeho členové, je spíše profesním sdružením komunálních politiků než standardním hnutím. Co jsem měl možnost poznat, tak jsou zástupci jihomoravských Starostů slušní a seriózní lidé. Jejich slovo platí a jsou za nimi vidět konkrétní výsledky. To mne přesvědčilo ke spolupráci.

Jakými úspěchy v komunální politice se můžeš pochlubit?

Chlubit se určitě nechci, rád bych jen zmínil konkrétní výsledky práce. I když jsem byl po většinu volebního období 2010 až 2014 opozičním zastupitelem, podařilo se mi prosadit některé důležité změny. Ať už výrazné zlepšení čerpání dotací ve sportu nebo zabránění některým nepříznivým změnám územního plánu. Jeden příklad za všechny. V roce 2010 bylo z rozpočtu městské části podpořeno pouze pět sportovních akcií za celkem 155 tisíc korun. V roce 2011, kdy jsem začal reálně vykonávat funkci předsedy sportovní komise, byly poskytnuty dotace na jedenáct akcí za celkem 166 tisíc a v roce 2012 se jednalo už o třináct sportovních projektů za celkem 188 tisíc korun. Za rok 2013 je celkový součet třináct projektů za 231 tisíc a jedna investiční dotace za necelého půl milionu korun. Roční rozpočet na dotace pro sportovce se zvýšil o sto tisíc a začalo se podporovat mnohem více akcí. Na příští rok by se v návrhu rozpočtu mělo počítat dokonce s částkou tuším 400 až 500 tisíc korun, to už ale bude rozhodovat nově zvolené zastupitelstvo.

Co chceš v politice změnit?

Každý slibuje změnu toho či onoho. Já bych chtěl změnit zejména myšlení. Mnoho problémů pochází z toho, že se nepřemýšlí pozitivně a konstruktivně. Často se problémy shazují ze stolu s tím, že to už tak nějak je a nejde to změnit. Třeba problémy s distribucí Severníku. Při projednávání této otázky jsem se dozvěděl, že problémy s roznosem budou pořád a že se to nedá změnit. O možné reklamaci, požadavku na slevu z odměny, změně dodavatele apod. nikdo nepřemýšlí. Je to složité a nezměníme to, tak to necháme být. To je přece špatně. Když starosta v Ořešíně neměl peníze na výstavbu klasické školky, tak postavil pětkrát levnější montovanou. Dětem a rodičům slouží stejně dobře a všichni jsou spokojení. Kdyby nehledal alternativu a nepřemýšlel, tak doteď v tamní městské části žádná školka nestojí. Hledejme alternativní řešení a nové cesty, využívejme nové poznatky a technologie. Chtějme věci měnit. Rezignovaný přístup k řešení problémů pouze konzervuje stávající špatný stav a ničemu neprospívá.

Tvůj návrh na zrušení odtahů při blokovém čištění může vyvolávat rozporuplné reakce. Někteří tvrdí, že ulice pak nebudou čisté.

Jen v lokalitě sídliště Lesná chybí podle územní studie přes 2000 parkovacích míst. Pokud čistíte několik ulic najednou a umístíte v nich značky se zákazem stání, tak obyvatelé nemají své vozy kam přeparkovat. Stojí se různě divoce na trávnících, chodnících a podobně. Vedení města bohužel v oblasti parkování zaspalo dobu a nic moc se nevyřešilo. Strategie parkování byla schválena až letos, přitom problémy s parkováním jsou ve většině městských částí již mnoho let. Když lidé nemají kde parkovat tak je přece nemůže město nechat odtáhnou v zájmu čištění ulic s velmi sporným efektem. Mnoho občanů říká, že výsledky blokového čištění ani nepozorují. Já chci čisté ulice, ale bez šikany řidičů. Moderní technologie umožňují ulice čistit tak, že se nemusí auta přeparkovat ani odtahovat.

Kde tedy vzít nová parkovací místa? Ulice nejsou nafukovací.

To nejsou. Při rekonstrukci ulic je ale možné nová parkovací místa vybudovat. Například Elgartova v Husovicích. Při rekonstrukci se mělo opět parkovat jen na jedné straně. Místní obyvatelé ale iniciovali petici a při jednání s městem prosadili variantu, kdy se nyní parkuje na obou stranách ulice a míst je mnohem více. Další místa se dají získat využitím starých betonových plácků mezi paneláky na Lesné. Děti si tam dávno nehrají a přitom se na mnohých už dávno nelegálně parkuje. Takových možností je mnoho a nemusí se přitom zasahovat do zeleně nebo budovat gigantické parkovací domy. V Černých Polích by se například dalo získat mnoho parkovacích míst v areálu chátrajících kasáren. Není to jednoduchá záležitost, je ale při troše dobré vůle řešitelná.

Jak se stavíš k privatizaci?

Určitě pozitivně. Jsem pro prodej domů těm nájemníkům, kteří si požádají. Nesouhlasím ale s tím, aby se prodaly úplně všechny domy. Ne každý chce nebo může bydlet ve vlastním, je množství lidí, kterým nájemní bydlení vyhovuje. Tento typ bydlení je vhodný zejména pro mladé lidi, co ještě nemají příjmy na to, aby si vlastní bydlení koupili. Část výnosů z nájmů pak může městská část ostatně použít do školství, životního prostředí apod. Rovněž bych rád změnil zásady privatizace v tom smyslu, že z prodaných domů dostane městská část jen zlomek hodnoty. Městská část se o domy stará, stojí jí to nemalé peníze a pak dostane při privatizaci sotva pár korun? To rozhodně odmítám. Městská část by naopak měla dostávat většinu příjmů z prodeje domů. Takto získané peníze se pak dají využít na opravy domů které si MČ ponechá, nebo na opravy školek a škol, budování startovacích bytů a podobně.

Privatizace ale není jediné téma. Co můžeš udělat například pro zlepšení bezpečnosti v městské části?

Starostové a nezávislí chtějí změnit Statut města Brna tak, aby úkoly městské polici mohli dávat starostové jednotlivých městských částí. Jen lidé v městských částech vědí, kde jsou problematická místa a hlavně v jakou denní nebo noční dobu poslat na místo strážníky. Řízení městské policie z úrovně městské části bude mnohem efektivnější. Městská policie nesmí sloužit k šikanování občanů a výběru peněz do městské pokladny za přestupky řešitelné domluvou. Městská policie má působit hlavně na úrovni prevence a řešit drobnou kriminalitu a ne rozdávat botičky na potkání v místech, kde jsou problémy s parkováním.

Vnímáš ještě nějaké další problémy na Brně-severu?

Měla by se zkvalitnit údržba obecních domů respektive bytů. Jeden velký dodavatel který pak zakázky prodává dál je v praxi velkým problémem – občané si stěžují na dlouhé prodlevy při opravách a nízkou kvalitu prací. Urychleně by se měla dostavět poliklinika na Halasově náměstí – její špatný technický stav je velkou ostudou městské části.

A co říkáš na plánovanou památkovou ochranu Lesné?

Památková ochrana je z mého pohledu poněkud sporná a to zejména v situaci, kdy je na Lesné málokterá stavba v původním stavu. S čím ale souhlasím tak je striktní regulace nové výstavby. Koncepce Lesné jako sídliště v zeleni by měla být zachována i pro budoucí generace, pro bydlení je to jedno z nejlepších míst v Brně. Na novou developerskou výstavbu už není na Lesné místo. To ale může dostatečně řešit příslušná regulace v rámci územního plánování, nikoliv památková ochrana se zatím velmi nejasnými pravidly. Nikdo ještě jasně neřekl, co by památková ochrana Lesné omezovala a co ne.

Za server Brnosever.cz pokládal otázky Erik Měkyna.

Autor Erik Měkyna 19 Článků
Předseda Spolku Brno-sever, provozovatel DnešníBrno.cz. IT specialista, analytik, ekonom, absolvent VUT. Milovník Brna, knihomol, sportovec a politik.

2 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..