Problematika blokového čištění na Brně-severu

Tento příspěvek odmítla redakční rada MČ Brno-sever zařadit do Severníku

Tento příspěvek odmítla redakční rada městské části Brno-sever zařadit do informačního bulletinu Severník. Děkuji panu Eriku Měkynovi za možnost prezentace mého názoru na stránkách Brnosever.cz. Jan Mandát, zastupitel

V úvodu bych rád poděkoval starostovi naší městské části za bleskovou reakci na můj článek o blokovém čištění v minulém vydání Severníku. Konstruktivní diskuze může být nápomocna řešení konkrétních problémů, a proto jsem za ni rád. Rád bych na text pana starosty reagoval a zároveň se pokusil své myšlenky rozvést.

V první řadě musím zmínit, že si nemyslím, že by někdo byl odpůrcem blokového čištění jako takového. Snaha o čištění ulic těžko může někomu vadit. Pokud se občané vymezují proti blokovému čištění, tak je to zejména kvůli jeho realizaci, která je spojená se zákazem stání a s odtahy automobilů, které jej poruší. Pan starosta má pravdu v tom, že město Brno přijalo koncepci blokového čištění a ta se realizuje. Neuvedl však tu podstatnou věc, že samotné blokové čištění si realizují městské části samy v rámci smluv se společnostmi, které jej provádí. Je tedy pouze na městské části, jak bude čištění probíhat. Městská část si sama určuje rozsah čištění, způsob jeho provádění a rovněž rozhoduje o tom, kde budou umístěny dopravní značky omezující parkování. Až samotné odtahy provádí odtahové služby vybrané Brněnskými komunikacemi, a.s. jako správcem městských pozemních komunikací. Městská část tedy může sama zvážit a rozhodnout, jak bude ulice čistit a zda v době čištění omezí občanům možnost parkování.

Nemohu souhlasit s tvrzením pana starosty, že každý občan se může na blokové čištění dopředu připravit. Je pravda, že o čištění ulic jsou občané informování dostatečně dopředu. Kam ale mají zaparkovat svá auta, když v městské části schází několik tisíc parkovacích míst? Každý se pak snaží umístit svůj vůz, kde se dá, aby pak následně přišla hlídka městská policie a rozdala za okna lístečky za špatné parkování.

Myslím si, že není nic populistického na tom říct, že koncepce blokového čištění ve stávající podobě je již mnoho let zastaralá. Efekt čistoty je minimálně sporný a při nedostatku parkovacích míst nelze po občanech spravedlivě požadovat, aby kvůli čištění ulic hledali složitě jiná parkovací místa nebo byli nuceni odstavit svá auta v rozporu se zákonem. Městská část by místo rezignovaného konstatování faktů měla hledat cestu, jak změnit nebo doplnit smlouvu se stávajícím realizátorem blokového čištění, aby nemuselo docházet k odtahům, a rovněž se zamyslet nad budoucí koncepcí tak, aby byl úklid ulic více efektivní a občany neomezoval. Jak už jsem ostatně uvedl v předcházejícím článku v Severníku, za současného stavu se přece dá zamést, vyfoukat či odsát smetí i pod zaparkovanými auty, což ostatně mohou dělat dlouhodobě nezaměstnaní, placení úřadem práce. Ulice naší městské části by si určitě zasloužily častější čištění a občané snadné parkování bez neúčelných odtahů.

Příloha: Zametací nástavba na čistění komunikací TRILETY MCK II – zařízení umožňuje odsávání volně loženého materiálu (odpad pod auty apod.)

Harmonogram blokového čištění v městské části Brno-sever: Blokové čištění

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

2 Comments

  1. Naprosto souhlasíme, že čištění nemá téměř žádný efekt, ale více omezuje občany. V západní části Lesné je normálně těžké zaparkovat už po 15. hod. Den před blok. čištěním je to hrůza, pokud možno nikam nejezdit nebo se vrátit po poledni, jestliže si nechcete večer nebo v noci obíhat Lesnou a další den znovu. Protože v této části místo nenajdete. Nedělní program si musíme omezit. Že už je po čištění poznáme jen podle toho, že silnice je ještě mokrá, nebo důchodci už mají zaparkovaná auta před vchodem a listí ze silnice je na chodníku. Efekt čištění žádný.
    Čištění fukarem by mělo být zakázáno! To není žádné uklízení, když všechno smetí, prach a listí, nedopalky a odpadky lítají až do 4. patra lidem na balkóny, do oken a bytů. Pro alergické děti je to ohrožení zdraví i života. Je to jen zbytečné prášení, nikoliv úklid.

    • Paní máte úplnou pravdu, neznám žádného občana, který by s blokovým čištěním souhlasil.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..