Odborná debata k problematice lipové aleje v Krkoškově ulici

Debata k problematice lipové aleje v Krkoškově ulici
Debata k problematice lipové aleje v Krkoškově ulici

Městská část Brno-sever pořádá dne 5. května 2015 v 18 hodin v Kinokavárně na náměstí SNP debatu s odbornými zástupci zainteresovaných subjektů ve věci lipové aleje v Krkoškově ulici. Kácení stromů vyvolalo značně hysterickou reakci různých aktivistů, kteří bez hlubší znalosti problematiky začali sbírat podpisy pod petici za zachování lipové aleje. V rámci této debaty má městská část v plánu seznámit občany s detaily problematiky rekonstrukce Krkoškovy ulice a se souvisejícími otázkami kácení stromů, zavedení zóny 30 apod.

Rekonstrukce povrchu Krkoškovy ulice souvisí s investiční akcí Brněnských vodovodů a kanalizací, které plánují rekonstrukci kanalizačních stok včetně domovních přípojek, rekonstrukci vodovodu a přípojek všech nemovitostí. K tomu se samozřejmě vztahuje i úprava povrchu silnic a chodníků, v rámci které mají být vykáceny na této ulici všechny lípy.

Ještě jako dosluhující zastupitel jsem se zúčastnil jednání komise životního prostředí při Radě MČ Brno-sever, kde byla rekonstrukce Krkoškovy ulice projednávána. Na tomto jednání zaznělo několik podstatných informací, které si autoři petice neověřili, nebo je účelově zamlčeli.

Rekonstrukce kanalizace není možná bez zásahu do kořenového systému všech stromů v lipové aleji. Rozrostlé kořeny navíc poškozují povrchy chodníků a silnice, které se pod jejich náporem vzdouvají a praskají. Likvidace jen části kořenů vrostlých do chodníků by stromy nevratně poškodila. Celá oblast okolí Krkoškovy ulice má být řešena úpravou takzvané zóny třicet s omezenou rychlostí a systémem jednosměrných komunikací. Zavedení zóny třicet a systému jednosměrek má pomoci ke zklidnění dopravy, což povede ke snížení hluku a zvýšení bezpečnosti. Sníží se počet kolizních bodů na křižovatkách a zvětší se prostor pro parkovací místa. Pro úplnost také uvádím, že v rámci rekonstrukce povrchu budou místo vykácených stromů vysazeny stromy nové. Tento postup komise životního prostředí na svém jednání dne 21. ledna letošního roku doporučila.

Aktivisté stále prohlašují, že nechtějí kácení stromů. Zapomínají však na to, že rekonstrukce kanalizace a vodovodních přípojek je nezbytná. Již neříkají, že těžko se následně opraví povrchy chodníků a silnice, které jsou prorostlé kořeny lip. Nesdělují ani to, že vykácené stromy budou nahrazeny novými. Podtrženo a sečteno – vykácení lip na ulici Krkoškova není projektem šíleného úředníka nenávidějícího zeleň, ale nutné zlo pro zvýšení komfortu všech tamních obyvatel. Nově vysazené stromky nebudou svými kořeny poškozovat chodníky, nebudou stínit okna a nebudou z nich občanům na hlavy a auta padat větve.

Odkaz na událost debaty na Facebooku: Odborná debata k problematice lipové aleje

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..