Vyjádření policie k parkování kamionů v Brně na Lesné

Po půl roce od podání podnětu Magistrát města Brna stále nepřijal žádná opatření

Petičnímu výboru se podařilo získat vyjádření Odboru služby dopravní policie krajského policejního ředitelství k problematice kamionů na Lesné. Celé znění tohoto dokumentu přikládám a dovoluji si vyzdvihnout některé zajímavé závěry.

Policie konstatuje, že kamiony sice neporušují zákon, přesto je vzniklá dopravní situace závadová, negativně ovlivňující bezpečnost silničního provozu. Ve vyjádření je rovněž uvedeno, že 17. 3. 2014 policie zpracovala podnět k řešení této situace a zamezení parkování kamionů na ulici Seifertova na Lesné. Tento podnět byl adresován na Magistrát města Brna, odbor dopravy. A ani po šesti měsících nebyla přijata žádná potřebná opatření.

Policie rovněž konstatuje, že situace s kamiony řešitelná je a to například snížením počtu pruhů a vyznačením parkování osobních automobilů, úsekovým zákazem stání apod. Z vyjádření také vyplývá jedna zajímavá věc. S kamiony by asi nebyl problém, kdyby si město hlídalo dopravní značení a mělo všechny značky v pořádku. Podle policie je totiž na některých vjezdech do města instalováno dopravní značení „Zóna zákazu státní vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje 3,5 t., v době od 22:00 do 6:00 hod.“. Toto značení bylo osazeno již v roce 2005, ale není k dnešnímu dni účinné, protože jím nejsou osazeny všechny vjezdy do města. Podle policie se jedná o závadu na dopravním značení.

Vyjádření policie: Vyjádření policie k parkování nákladních vozidel v MČ Brno-sever (.pdf)

Kdyby mělo město v pořádku dopravní značení, tak se nemusela petice proti kamionům vůbec řešit. Závěrem si dovoluji připomenout, že petice končí 30. září 2014.

Článek o petici: Petice proti kamionům na Lesné

Petiční arch ke stažení: Petice za omezení parkování kamionů na ulici Seifertova (.pdf)

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

5 Comments

  1. Tak nevím, přijde mi to už vyřešené.

    http://www.solesne.cz/aktuality/kamiony-povedlo-se,-na-ul-seifertova-bude-zakaz-za

  2. To rozhodnutí bude v právní moci až za měsíc, takže zjevně bohužel ještě nic vyřešeno není.

  3. Díky občanské iniciativě je to dočasně vyřešeno, pane Kováři. Ze dne na den není nic. Ovšem, kdybyste to řešil řekněme o 3 měsíce dříve než ostatní, vyřešeno to být mohlo..

  4. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, kdy budou konečně osazeny zákazové značky. Mluvilo se o přelomu října a listopadu, máme prosinec a značky nikde. A kamiony vesele parkují dál.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..