Blokové čištění v městské části Brno-sever v praxi

V lokalitě sídliště Lesná je deficit přes 2000 parkovacích míst

Někdy slýchávám názory, že blokové čištění je v pořádku, a je to vlastně problém jednotlivých občanů, kteří si auta včas nepřeparkují. S tím ale nemohu souhlasit, protože přeparkovat je někdy docela velký problém. Zejména v těch částech města, kde je dlouhodobě kritický nedostatek parkovacích míst. Minulou středu ráno jsem před odjezdem do kanceláře projížděl kolem ulice Barvy na Lesné. V místech, kde normálně žádná auta nestávají, bylo naskládané jedno za druhým, a to na trávníku, kde se pochopitelně ani stát nesmí. A neřekl bych, že se jedná o neukázněné řidiče nebo nějaké piráty silnic. Jen pouze neměli kam přeparkovat, když se v sídlišti, ve kterém není téměř kde parkovat, čistí sedm ulic najednou. Než jsem stihl pořídit fotky, pozoroval jsem ještě několik beznadějně kličkujících řidičů, hledajících poslední volná místa na trávníku nebo na chodníku. Lepší asi riskovat pokutu za špatné parkování, než se nechat odtáhnout.

Na můj poslední článek na téma blokového čištění reagovala čtenářka Alena D. 14. 9. 2014 s komentářem, který přebírám v původním znění:

„Naprosto souhlasíme, že čištění nemá téměř žádný efekt, ale více omezuje občany. V západní části Lesné je normálně těžké zaparkovat už po 15. hod. Den před blok. čištěním je to hrůza, pokud možno nikam nejezdit nebo se vrátit po poledni, jestliže si nechcete večer nebo v noci obíhat Lesnou a další den znovu. Protože v této části místo nenajdete. Nedělní program si musíme omezit. Že už je po čištění poznáme jen podle toho, že silnice je ještě mokrá, nebo důchodci už mají zaparkovaná auta před vchodem a listí ze silnice je na chodníku. Efekt čištění žádný.
Čištění fukarem by mělo být zakázáno! To není žádné uklízení, když všechno smetí, prach a listí, nedopalky a odpadky lítají až do 4. patra lidem na balkóny, do oken a bytů. Pro alergické děti je to ohrožení zdraví i života. Je to jen zbytečné prášení, nikoliv úklid.“

S tím nelze než souhlasit. Samozřejmě podporuji čisté ulice, ne však za cenu šikany občanů, co nemají kde zaparkovat. Dokud bude akutní nedostatek parkovacích míst, tak by nemělo k odtahům při blokovém čištění docházet. Dokáži si představit strojové čištění menšími stroji, které pojedou ulicí i bez jejího vyklizení, vysávání nečistot pod zaparkovanými auty nebo častější manuální zametání a čištění ulic.

V programu jedné nejmenované strany jsem četl, že řidiči jsou často odtahováni při blokovém čištění proto, že doplácejí na svoji hloupost a špatnou informovanost. Dále v něm píší, že by zavedli informování řidičů přes SMS, aby byli před blokovým čištěním varováni. Skvělá myšlenka, která má svoji logiku a je v zásadě správná, jen problém je však jinde. Při blokovém čištění se umísťuje značka se zákazem sedm dnů dopředu. To je docela dlouhá doba. Bohužel občané nemají kam přeparkovat, např. jen v lokalitě sídliště Lesná je deficit přes 2000 parkovacích míst. Navíc někteří převáží těžší či objemnější věci, případně nejmenší děti, a nemají při parkování na výběr. Ti méně odvážní odvezou svá auta obrazně přes půl Brna, kam problém s parkováním a hledáním volného místa jen přesunou, ti odvážnější zaparkují někde v zákazu a riskují pokutu, a ostatní rezignují, nikam neodjedou a hrají loterii, zda pro ně přijede odtahová služba či nikoliv. Není jednodušší začít čistit ulice jinak a přestat řidiče odtahovat?

Invalid Displayed Gallery

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

7 Comments

  1. Doporučím navštívit okolí ulic Milady Horákové či Merhautovy. Zde nezaparkujete v souladu s předpisy po celý rok, nejen během blokového čistění.

  2. Bydlím kousek od Komerční banky na ulici Durďákova, to co se pravidelně děje na tomto rohu je již směšné. Všechny okolní ulice jsou v době blokového čištění bez aut, městská policie odtahuje, ale roh před „komerčkou“ je privilegován a zde se nečistí. Auta stojí, nikdo jim nedá ani lísteček za okno, a klienti tohoto bankovního domu parkují na chodníku na systém „blikačky“ protože jen odnesou příkaz do banky, tak snad nebudou složitě hledat místo na parkování!
    Nepořádek tam je dál, a jeden se odvolává na druhého … MP na městskou část, ta zase na úklidovou firmu a ta zpět na MP.

  3. Dobrý den, při hledání dalšího termínu blok. čištění jsem narazila na tyto stránky. Bydlím na ulici Merhautové u parčíku a mohu jen potvrdit to, co již bylo napsáno v předešlých komentářích. Při minulém blok. čištění jsme přijeli domů v neděli kol. 18.30 hod. a samozřejmě jsme už nezaparkovali – i když jak správně podotkl předchozí pisatel, tady by se podle zákona nemělo parkovat vůbec. Jásali jsme, když se nám podařilo docela rychle zaparkovat u školy na ul. Zemědělské. To jsme ale netušili, že budeme odtaženi tam, protože tam bylo další den taky blok. čištění. Takže možnost zaparkovat veškerá žádná. Nechci nikoho samozřejmě osočovat, ale začínáme mít taky dojem, že je to pro někoho obrovský byznys. Když jsme se informovali, kam máme odtažené auto, tak jsme se dozvěděli o obrovském množství denně odtažených aut. Souhlasím s předešlými pisateli, že by toto šlo řešit jinak. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

  4. O účelnosti blok. čištění nechci polemizovat. Co obyvatele Tišnovské ulice v Černých Polích štve je šikana odtahové služby. Ulice bývá vyčištěna pravidelně před devátou hodinou, ale zákaz platí až do tří hodin odpoledne (cedule tu bývají ještě další den). Je sprosté, že po jedné hodině odpoledne začala odtahová služba odtahovat auta. Některé odtahové služby odstraňují cedule ihned po vyčištění ulice. Nešlo by to taky tak?

  5. Chtěl bych polemizovat s čištěním ulic fukarem. Není koště levnější? možná že ne, ale určitě není tak hlučné. Pozoroval jsem jak se s fukarem pracuje. Jeden smetí fouká na jednu stranu a druhý to rozfoukává na druhou. Výsledek- hodně prachu ve vzduchu a hlavně hodně HLUKU!

  6. Dobrý den, je pravda, že blokové čištění nemusí být ohlášeno značkou přímo na dané ulici, ale že si každý své ulice musí hlídat na internetu? Helena

  7. Potřebná otázka .Proč znovu proběhne pouliční čištění na ulici Novotného.Čištění zde bylo provedeno dva 2 měsíce zpátky.Dotaz na ulici místo kotelny bude postaven bytový dům.Ptám se jak bude postaráno o stromy v blízkosti stavby na ulici Novotného Sládkova.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..