Ideály a realita politických stran a hnutí na Brně-severu

Všechny politické strany stojí na jasných ideových základech, které určují jejich politické působení. Jsou to právě tyto základy a aktuální dění ve státě, kraji či obci, co formuje volební programy. Je nasnadě, že pro zvolené zastupitele by takové ideje měly být morálně závazné, přesto to bohužel ne vždy bývá pravda. Pro názorný příklad dokonce nemusíme jít moc daleko.

Celkem mě překvapilo, když rada naší městské části schválila zvýšení nájmů v obecních bytech o 5 %, resp. až 10 %.1) Samo o sobě to nic zajímavého není, já bych asi nehlasoval jinak, ale záleží na úhlu pohledu. V současné době vede Brno-sever koalice složená ze SOL, ČSSD a KDU-ČSL. A vezmeme-li v potaz volební program brněnských sociálních demokratů, údiv je na místě:

„Naším cílem je systémově fungující městský bytový fond, který poskytne kvalitní bydlení s dostupným nájemným, usnadní vstup do života mladým párům a poskytne jistotu seniorům.“ 2)

Zdražením nájemného se dostupnost bydlení vzdálila všem – jak mladým, tak seniorům.

Ale jeden přešlap by se dal našim politikům odpustit, kdyby byl jediný. Určitě si pamatujete, jak Magistrát města Brna pozastavil privatizaci obecních bytů, někteří si dokonce vzpomenou na program vítězného Sdružení občanů Lesné. Dala by se z něj citovat tato věta:

Podporujeme odprodej obecních bytů do osobního vlastnictví.3)

Přesto jedna jejich zastupitelka, konkrétně PhDr. Karla Hofmannová – zvolená do magistrátu za Žít Brno, hlasovala proti privatizacím. Přičemž v takto důležité otázce by měla mít paní doktorka určitě jasno.

Do třetice se podívejme na události těsně po posledních komunálních volbách. Tehdy Mgr. Petr Hladík podal návrh na neplatnost voleb kvůli údajnému kupčení s hlasy ve prospěch ČSSD a jejich lídra – Ing. Rostislava Hakla. Krajský soud se přiklonil na jeho stranu4), ústavní bohužel nikoliv. Každopádně oba zmínění pánové stihli své neshody hodit včas za hlavu a při nejbližší možné příležitosti si podali ruce jako místostarostové.

V takovémto duchu by se sice dalo pokračovat ještě notnou chvíli, ale pro ilustraci to jsou příklady více než postačující. Ptáte se, jestli jim to může projít? Může, lidé mají krátkou paměť a lehce se nachytají na laciná hesla. Politika je vyprázdněná, voliči unavení. Ale uvědomme si, že je to jenom naše chyba. Po příštích volbách se může zastupitelstvo vypadat jinak, stačí být tentokrát trochu obezřetnější.

1) Usnesení Rady městské části Brno-sever z 3. 9. 2015: Usnesení Rady MČ Brno-sever
2) Volební program brněnské ČSSD: Volební program brněnské ČSSD
3) Volební program SOL: Volební program SOL
4) Usnesení Krajského soudu v Brně z 13. 11. 2014: Usnesení Krajského soudu

Autor David Pokorný 1 Článek
Student fyzikálního inženýrství, 23 let. Krajský předseda Strany svobodných občanů.

2 Comments

  1. Severská partička udělá pro získání korýtek cokoliv. Spojenectví Hakla a Hladíka je vzorem křiváctví.

  2. Paní Bartošová, možná to jako křiváctví vypadá, ale ve skutečnosti o tom rozhodly hlasy voličů. Kdyby mohla vzniknout koalice bez ČSSD, tak by se tak určitě stalo. Bohužel ale nemohla a věřte, že to mrzí nejenom voliče, ale i mnohé členy koalice, kteří už nechtěli dále zůstávat ve stínu neseriózních politiků typu pana Hakla..

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..