Materiály do zastupitelstva jsou již dostupné občanům

Občané mají možnost nově sledovat zasedání zastupitelstva Brna-severu v rámci online přenosu. To je jistě významným krokem k vyšší transparentnosti. Audio či video přenos však z mého pohledu není pro transparentnost dostatečný, protože občané mají možnost sledovat pouze diskuzi a hlasování. To může být zavádějící, pokud pozorovatel nezná detaily projednávaného bodu.

Jednání zastupitelstva je ze zákona veřejné a proto se domnívám, že by veřejné měly být i projednávané materiály. Samozřejmě vyjma částí, které obsahují zákonem chráněné údaje (jako například osobní údaje).

Před pár dny jsem na toto téma napsal e-mail starostovi naší městské části. A dostal jsem pozitivní reakci. Mgr. Martin Maleček mi sdělil, že skutečně existuje záměr na zveřejňování nejen programu schůze zastupitelstva, ale rovněž návrhy usnesení a důvodové zprávy k jednotlivým bodům. Stejným způsobem jsou již dnes zveřejňovány materiály do Zastupitelstva města Brna.

Navrhl jsem rovněž zveřejňování materiálů do Rady MČ. Na to mi bylo odpovězeno, že schůze Rady městské části je ze zákona neveřejná a tedy není vhodné tyto materiály zveřejňovat. S touto argumentací se neztotožňuji, nicméně již samotné zveřejňování materiálů do zastupitelstva je významným krokem.

Uveřejňování projednávaných podkladů nepochybně zvýší transparentnost, veřejnou kontrolu a také zlepší povědomí občanů o tom, o čem vlastně městská část rozhoduje a jaké jsou její kompetence. Dokonce věřím, že mnozí občané budou materiály studovat lépe, než někteří zastupitelé. Není to ostatně tak dávno, co proběhl první online přenos ze zastupitelstva. A tam byly slyšet nejen urážky, ale i přiznání nejmenovaných zastupitelů, že materiály ani nečtou: Faux pas při premiéře přímého přenosu ze zasedání ZMČ Brno-sever.

Další zasedání zastupitelstva bude 19. listopadu. A podle posledního stavu je pro občany příjemným dárkem, že na webu MČ jsou již ke stažení projednávané materiály:
Materiály na aktuální zasedání zastupitelstva

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

2 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..