Kácení stromů v Krkoškově ulici v Černých Polích

Ulice Krkoškova
Ulice Krkoškova

Brněnské vodovody a kanalizace plánují rekonstrukci kanalizačních stok včetně domovních přípojek, rekonstrukci vodovodu a přípojek všech nemovitostí v ulici Krkoškova v Černých Polích. S tím souvisí potřeba řešit zajištění dopravní obslužnosti, protože v této lokalitě jsou dlouhodobé problémy s parkováním. V rámci rekonstrukce kanalizace a vodovodního potrubí se má nově upravit i povrch Krkoškovy. Krkoškova by měla být jednosměrná, aby bylo možné parkovat po obou stranách. V okolí má být zaveden systém jednosměrných ulic a zóna třicet, což zvýší počet parkovacích míst a doprava bude bezpečnější. Sporným bodem jsou několik desetiletí staré lípy lemující Krkoškovu po obou stranách. Pod jejich kořeny vedou inženýrské sítě, které se mají rekonstruovat. Je tedy velmi pravděpodobné, že všechny stromy budou muset být pokáceny. To vyvolalo negativní reakci u některých občanů, kteří podle iDnes.cz (Lidé v Brně se bojí o devadesátileté lípy. Ohrožuje je oprava ulice) plánují dokonce založení občanského sdružení a petici za zachování celého stromořadí. Protože média prezentují primárně jen názory odpůrců kácení, rozhodli jsme se prezentovat názor odlišný. Pan Jiří (celé jméno je serveru Brnosever.cz známo) bydlí na Krkoškově již šestým rokem. K aktuální situaci jsme mu položili několik otázek.

Co říkáte na záměr Krkoškovu rekonstruovat? Bude vám vadit, když se pokácejí stromy po obou stranách ulice?

Přiznám se, že z mého pohledu mi lípy chybět nebudou, neboť pominu-li estetický ráz ulice, tak velké množství tak vysokých stromů Krkoškově dle mého nesvědčí. A nejde jen o parkování, které by se určitě zlepšilo. Při silnějším větru již sem tam spadne větev, uschlé listí a plody najdete vždy a úplně všude, kdy hlavně v okapech a na chodnících nedělají dobrotu. Zvlněných chodníků, rozbitých obrubníků a zídek na ulici si musí všimnout také každý. Kořeny pod povrchem silnice a chodníků taky asi ulici nesvědčí. A v neposlední řadě je tu i vlhkost a nedostatek světla (což je problém především liché řady domů).

Myslím, že rekonstrukce ulice je šancí Krkoškovu posunout trochu dále a upravit ji stávajícím potřebám jak praktickým, tak estetickým pro všechny generace a tak, aby se v ulici dobře žilo.

Myslíte, že je důležitější upřednostnit dílčí požadavky aktivistů na zachování stromů nebo ucelený projekt celkové rekonstrukce celé ulice, který zkvalitní pohyb po ulici chodcům a zlepší parkování?

Určitě mám i v osobním životě ve zvyku nahlížet na věci nejdříve komplexně a pak se teprve zaměřit na detaily. V tomto ohledu jsem rozhodně zastánce celkového řešení a věřím, že v tomto ohledu je lepší menší ústupek pro celkový výsledek.

Domníváte se, že zájem vytvořit petici za zachování stromů je skutečně iniciativou obyvatel z Krkoškovy nebo je to spíše dílo ekologických aktivistů, kteří se chtějí za každou cenu zviditelnit?

Tady si nejsem zcela jist, ale měl jsem možnost „diskutovat“ s představiteli stránek „Zelené Brno,“ kteří se v záchraně lip rovněž snaží zviditelnit a bylo mi řečeno, že žiji na prašné, a rušné ulici a lípy jsou prostě skvělá věc. Přitom Krkoškova není vůbec rušná a zdaleka ne prašná. Proto si myslím, že je zřejmé (a obyvatelé ulice se musí na to připravit), že se na akci za zachování stromů určitě budou podílet i lidé, kteří o Krkoškově ulici neví vůbec nic opravdu, jen chtějí sbírat „eko-body“. Ale abych byl objektivní, vím, že určitě i na Krkoškově najdete ty, kterým lípy nevadí a naopak by je chtěli zachovat. Ono je vždy těžké určit, co je dobré a co ne, lidé se obecně změn bojí vždy (i těch k lepšímu), ale rozhodně by se měli do debat a diskuzí zapojovali pouze ti, kterých se to týká, neboť právě ti ponesou následky (negativní, či pozitivní). Velmi nerad bych byl svědkem toho, aby si nás na ulici spustil „ekologický boj“ lidí, kteří Krkoškovu neznají a chtějí vést jen ideologický boj za rádoby ekologii bez detailní znalosti prostředí, kterého se problematika týká.

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

3 Comments

  1. Bydlím na této ulici už 55 let a jsem bytostným zastáncem celkové rekonstrukce včetně vykácení starých stromů. Lipová alej je nádherná, ale patří do volného prostoru, nikoli do relativně úzké městské ulice. Dnes se chystá jakási akce místních aktivistů, měli bychom se dostavit i my a věcně argumentovat proti zachování těchto sice krásných, ale do městské zástavby zcela nevhodných stromů. M. Bayerová

  2. Chápu, že je potřeba dát prostor oběma stranám, ale takto manipulativní otázky jsou do očí bijící! Navíc z rozhovoru dle mého názoru číší, že je respondent smyšlený.

1 Trackback / Pingback

  1. Další názor ke kácení stromů v Krkoškově ulici v Černých Polích | BRNO-SEVER | Stránky o městské části Brno-sever | Brnosever.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..