Jak to bude dál s Obzorem na Lesné?

Obzor na Lesné

V pátek 15. 1. 2016 představili zástupci developerské společnosti IMOS svůj projekt přestavby objektu Obzor v sídlišti Lesná.

Záznam z prezentace:

Takzvaná kauza Obzor se táhne už mnoho let. Přibližně od roku 2008, kdy IMOS představil svůj záměr postavit místo jednoho z posledních zachovalých (prakticky v původním stavu) okrskových center několik výškových budov. Mělo se jednat o osmipodlažní domy s předpokladem sto osmdesáti nových bytových jednotek.

Proti přestavbě Obzoru na bytovou zástavbu se postavilo velké množství občanů sdružených do několika iniciativ. Obyvatelům Lesné napříč různými společenskými skupinami vadila nejen nekoncepčnost celého projektu, který do zástavby Lesné vůbec nezapadal, ale také omezení výhledu ze sousedících domů, navýšení počtu automobilů (při už tak velkém nedostatku parkovacích míst) apod. Tehdejší vedení MČ bylo k projektu poměrně dosti vstřícné. Ke změně došlo až po volbách v roce 2010, kdy nově zvolené zastupitelstvo zamýšlenou výstavbu jednoznačně odmítlo. Podpora tohoto projektu byla zúčastněnými politickými stranami jasně vnímána jako politická sebevražda. Tolik ve stručnosti k historii.

Nyní se developer rozhodl přistoupit na kompromis a navrhl zajímavé a z mého pohledu přijatelné řešení, se kterým se můžete seznámit na výše uvedeném odkazu. Návrh developera respektuje stávající podobu územního plánu a rozumně kombinuje využití Obzoru k bydlení v kombinaci s obchodem a službami.

Je však tímto celá kauza uzavřena? Obávám se, že nikoliv. Podle stávajícího textu stavebního zákona pozbývají 31. 12. 2020 platnost územní plány vydané před 1. 1. 2007. A Brno má, mnohokráte upravovaný, územní plán z roku 1994. Díky všeobecně velmi destruktivní politice Zelených na brněnském magistrátu se obávám, že město Brno nebude mít do uvedeného data nový územní plán. Ten stávající následně přestane platit. Obávají se toho i starostové městských částí, jak je zřejmé ze zápisu z 11. jednání Sněmu starostů, konaného dne 21. 1. 2016 (technický bod na straně 2).

Absence existence územního plánu může znamenat chaos ve stavebním řízení všeobecně a hlavně může rozvázat ruce developerům. Teoreticky by se tak mohlo stát, že se projekt věžáků místo Obzoru opět oživí. Developera totiž nebude v jeho záměrech nic omezovat.

Neexistence územního plánu tedy může mít pro městskou část a město řadu negativních (až apokalyptických) důsledků. Snad bude náš pan starosta (a někteří další zastupitelé) v této záležitosti stejně aktivní, jako při boji proti aktualizaci územního plánu. Možné dopady neexistence územního plánu na jednotlivé MČ má náměstek Martin Ander zpracovat do měsíce od jednání sněmu starostů. O dalším vývoji se pokusím na těchto stránkách informovat.

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..