Městská část Brno-sever zvyšuje nájemné

Na základě usnesení Rady městské části ze dne 3. 9. 2015 bude od 1. 1. 2016 do 31. 12. 2019 zvýšeno nájemné v obecních bytech, spadajících pod Brno-sever, a to o 5 %. Zvýšení nájmu není terminologicky úplně správně, ve skutečnosti budou sníženy plošné slevy o 5 %. Zvýšení nájemného bude projednávat Zastupitelstvo městské části Brno-sever na zasedání ve čtvrtek 17. 9. 2015. Materiál o zvýšení nájemného však může pouze vzít na vědomí, protože toto rozhodování přísluší výlučně radě. Tento materiál bude velmi pravděpodobně provázet bouřlivá diskuze, protože zdaleka ne všichni zastupitelé se zvýšením nájemného souhlasí.

Zvýšení nájemného o 5 % se nemusí na první pohled zdát jako příliš velká zátěž pro občany. I tato relativně malá částka však může mít dopad na hospodaření skupin obyvatel s nejnižšími příjmy – mladých rodin a seniorů.

Koalice SOL – ČSSD – KDU byla první od roku 2010, kdo přišel se zvýšením nájemného v obecních bytech. Tehdy bylo zvýšeno na maximální možnou hranici a zároveň byly uplatněny plošné slevy. Právě tyto plošné slevy se nyní snižují o 5 %. Oficiálním důvodem je růst celkové míry inflace od posledního zvýšení nájemného o 7 %. Právě sedmiprocentní varianta byla mezi třemi návrhy – dalším bylo schválených 5 % a rovněž byla projednávána i varianta ponechání stávající výše nájemného. Proč vedení radnice přistupuje k tak nepopulárnímu politickému kroku, jako je zvyšování nájemného? Důvod je z mého pohledu prostý. Díky privatizaci přišla městská část o významnou část příjmů z nájemného. A s ohledem na již schválené a také plánované investiční akce může mít městská část problémy s jejich financováním. Tuto situaci pak nelze řešit jiným způsobem, než zvýšením nájemného. Samozřejmě by se tato situace dala také řešit optimalizací výdajů a výraznějším tlakem na ceny dodavatelských prací. Zvýšení nájemného je ale nejjednodušší a do voleb uplyne ještě hodně času. Všichni budou spoléhat na to, že voliči mají krátkou paměť a zapomenou, kdo jim nájemné zvýšil.

S ohledem na zvyšování nájemného je potřeba zmínit i téma privatizace. Při velkém tlaku na privatizaci městského bytového fondu, který v posledních letech probíhal, si asi málokdo uvědomil, že nižší příjmy z nájemného budou jednotlivým městským částem někde chybět. Zejména pak budou chybět na správu a údržbu těch domů, které se neprivatizovaly. A to se právě nyní v naší městské části projevilo. Pro možné budoucí pokračování privatizace městského bytového fondu by mělo vedení města a městských částí diskutovat nejen cenu, za kterou se bude prodávat, ale také jakou část ceny dostanou městské části. Dosud platných 10 % je pro městské části spíše almužnou. V neposlední řadě by mělo být uvažováno nad tím, že rozsáhlejší privatizace výrazně naruší cash flow jednotlivých městských částí, které pak tento výpadek budou kompenzovat nejen nutným zvýšením nájemného, ale také omezením jiných důležitých výdajů.

Příloha: Poskytnutí slev z nájemného

Autor Jan Mandát 22 Článků
Právník, 33 let. Zastupitel MČ Brno-sever v letech 2010–2014, bývalý předseda sportovní komise a člen kontrolního výboru, nestraník. Zakladatel občanského sdružení Živé Brno.

6 Comments

  1. Mě jen dokáže naštvat , že si prostě radní řeknou, že se nájem zvýší a vůbec je nezajímá jak jejich domy vypadají . Bydlím v domě na Vranovské ulici přímo na zastávce MHD. Nikomu nepřeji probdělé noci, když se cestující na zastávce baví jako v pravé poledne. Nikomu nepřeji každodenní vyhýbání se moče, kterou nám cestující vykonají do vchodových dveří a nateče to až ke schránkám. Nikomu nepřeju padající omítky na hlavu z pavlače při silnějším větru. Nikomu nepřeju mít sníh v bytě a zmrzlou kliku, tak že si připadáte jako chlapci ve filmu obecná škola. A mohla bych pokračovat do nekonečna. Páni radní – znáte svoje domy?

  2. predchozi koalice zvysovala taky najmy, zpusobila, ze mestska cast Brno-sever sla cimdal vic do zadele…jeste, ze jsem ji odvolili

    • Ja, jen nechapu jak si muze nekdo stezovat, kdyz celou dobu plati regulovany najem, ktery je ve strovnani s trznim polovicni. V minulosti byl rozdil mezi trhem a obecnim najmem jeste vetsi. Za tu dobu uz musi mit nasetreno docela hodne. Tito lide si vubec neuvedomuji, ze celou dobu ziji na ukor lidi co si musi poridit bydleni na trhu. Ted sem se dival a najem bezne na trhu je 100 a vice korun za metr.

  3. Odůvodnění proč zvednout nájmy o 5%, které zní, že za poslední 4 roky byla inflace 7% (což je pravda), je komické až tragikomické proto, že za poslední čtyři roky byly nájmy v Brně-severu zvýšeny o ca 240%. Z asi 27,-Kč/m2 na 65,-Kč/m2. Proti tomu je argument o 7% inflaci za poslední 4 roky směšný a hloupý. Ohromné zvýšení nájmů však mají na svědomí předchozí koalice, které i přesto dokázaly všechny peníze prohospodařit. Do tohoto dalšího zvedání nájmu tlačily opět staré profláknuté struktury za pomoci právnického triku z roku 2011, který se jmenoval „Dohoda o poskytnutí slevy z nájemného k bytu“. Vždy podepsán Hakl..

  4. Že je nájem vysoký, to bohužel víme.Ale že město je tak drzé, že je nezajímá, jak žiji lidé, v jakém stavu je dům, a co na to občané-to je vysměch pracujím lidem, občanům HM. MČ nám dala 2x doporučení k prodeji, a chceme si sami opravit dům i své byty…a ten dům asi nikdo z vedení města neviděl zevnitř, ani ty plísně zvenku.Paní náměstkyně bydlí v novém domě a lidi jí nezajímají.Nezajímá je to.Hlavně BYO dává nepřesné podklady zastupitelů, a ti potom neví jak to zde je.Jen hrabat, hrabat..Náší ulici předběhla spousta jiných domů, proč? Ptejte se nahoře. Ta žába na prameni je na vedení města.Hlavně že všichni sedí v pohodě a oklamali voliče, když slíbili, že nás budou privatizovat, a lidé jim hlasy dali, ted už to tak nebude!.Stydte se!!Děkuji ale těm, co nám pomohli.Kdo mají zájem o nás. Zajímejte se, nečekejte až něco bude ještě horší.Pokud si někdo myslí, že budeme opraveným bytem sponzorovat město..to se plete.Opravíme v bytě jen to, co je nutné.Obecní majetek je jejich…tedy státu , ne vedení města!A proto at se starají v souladu se správnou funkcí hospodáře, a dům opravdu na peníze z nájmu tak, aby odpovídal dnešní době.Kam se vše podělo?

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..